Toksin vs. Polnila: Ultimativna Preizkušnja

Botoks in dermalna polnila sta dva priljubljena neinvazivna kozmetična tretmaja, ki se uporabljata za izboljšanje videza obraza. Čeprav se morda zdita podobna, dejansko delujeta na različna načina in se uporabljata za zdravljenje različnih težav.

By Matija November 23, 2024

Najpogostejša neinvazivna posega za pomlajevanje obraza.

Botulinski toksin in dermalna polnila sta dva priljubljena neinvazivna kozmetična tretmaja, ki se uporabljata za izboljšanje videza obraza. Čeprav se morda zdita podobna, dejansko delujeta na različna načina in se uporabljata za zdravljenje različnih težav.

Pomembno je razumeti razlike med obema, da lahko sprejmete premišljeno odločitev o tem, katero zdravljenje je pravo za vas.

Kaj je botulinski toksin oz. “Bo*toks”

Bo*toks – botulinum toksin je blagovna znamka za vrsto nevrotoksina, imenovanega botulinski toksin. Je prečiščena beljakovina, ki se vbrizga v določene mišice, da jih oslabi ali paralizira. Uporabljamo ga za glajenje gub in gubic na obrazu, ki nastanejo zaradi krčenja preaktivnih mišic. Običajni predeli, zdravljeni z botoksom, vključujejo čelo (vodoravne gube), regijo med obrvmi (navpične gube) in okoli oči (smejalne gube).

Uporabimo ga lahko za oženje spodnje tretjine obraza, korekcijo nasmeha in vihanja brade.

Je zelo učinkovit pri preprečevanju potenja. V medicini se uporablja pri nevroloških stanjih, mišičnih krčih in za zdravljenje migrene.

Rezultati zdravljenja z botoksom niso takojšnji.

Da so vidni polni učinki, lahko traja 7 – 14 dni.

Rezultati zdravljenja običajno trajajo 3-4 mesece, nato pa lahko zdravljenje ponovimo, da ohranimo želene rezultate in zglajen obraz.

Kaj so polnila?

Dermalna polnila so snovi za injiciranje, ki se uporabljajo za dodajanje volumna obrazu. Na voljo je več različnih vrst polnil, vključno s polnili hialuronske kisline, polnili iz kalcijevega hidroksilapatita (Radiesse®) in polnili iz poli-L-mlečne kisline (Sculptra®). Vsaka vrsta polnila ima svoje edinstvene lastnosti in se uporablja za zdravljenje posebnih težav.

Polnila s hialuronsko kislino so priljubljena izbira, ker jih pacienti dobro prenašajo in zagotavljajo, v rokah izkušenega strokovnjaka, naravne rezultate. Delujejo tako, da koži dodajo volumen, kar pomaga zmanjšati videz gub in gubic, hkrati pa povrne svežino in gladkost obraza.

Polnilo s kalcijevim hidroksilapatitom – Radiesse® je dolgotrajnejša možnost, ki se uporablja za zdravljenje globljih gub in dodajanje volumna ličnicam in čeljusti.

Polnila iz poli-L-mlečne kisline – Sculptra® se uporabljajo za spodbujanje proizvodnje lastnega kolagena, kar sčasoma izboljša videz kože.

Težava dermalnih polnil, ki niso iz hialuronske kisline je ta, da jih v primeru neželenih rezultatov ali učinkov, ne moremo razgraditi.

Dermalna polnila uporabljamo za nadomeščanje volumna v licih, sencah in ustnicah. Uporabljamo jih za glajenje gub med nosom in ustnicami ter med ustnicami in brado. Oblikujemo lahko čeljust, brado, nos in ustnice. Z njimi lahko v določenih primerih zmanjšamo izrazitost podočnjakov.

Rezultati zdravljenja s polnilom so takojšnji, učinki pa lahko trajajo od nekaj mesecev do več kot treh let, odvisno od vrste uporabljenega polnila in mesta vbrizgavanja.

Primerjava toksina in polnil

Ena glavnih razlik med toksinom in polnili je način delovanja.

Toksin deluje tako, da začasno ohromi mišice in s tem zgladi gube, medtem ko polnila koži dodajo volumen in zmanjšajo videz linij in gub.

Druga pomembna razlika so stroški zdravljenja.

Toksin je ponavadi cenejši od polnil, stroški zdravljenja pa se gibljejo od 150€ do 400€ na tretma odvisno od števila regij.

Polnila so ponavadi dražja, stroški zdravljenja pa se gibljejo od 330€ do 900€ na tretma odvisno od količine, ki je potrebna.

Tudi dolgotrajnost rezultatov je med obema tretmajema različna.

Rezultati zdravljenja z toksin običajno trajajo 3-4 mesece, učinki polnil pa lahko trajajo od nekaj mesecev do več let.

Tako toksin kot polnila prinašajo tveganja in stranske učinke.

Pogosti neželeni učinki toksina so oteklina, podplutbe in rdečina na mestu injiciranja.

Resnejši neželeni učinki, čeprav redki, lahko vključujejo ptozo veke in ptozo obrvi. Pogosto so povezani z nepravilno tehniko in dozo toksina.

Polnila lahko povzročijo otekline, podplutbe in rdečino na mestu injiciranja, pa tudi zatrdline ali izbokline pod kožo. V redkih primerih lahko polnila povzročijo resnejše stranske učinke, vključno z okužbo, alergijskimi reakcijami in nekrozo kože.

Tudi to so pogosto neželeni učinki in rezultati povezani z nepravilno tehniko, količino in metodami vbrizgavanja.

Kateri je pravi za vas?

Odločitev med toksinom in polnili je lahko težka odločitev, saj imata obe terapiji svoje prednosti in slabosti.

Izbira je odvisna od estetskih ciljev in pričakovanj.

V vsakem primeru gre za medicinski poseg, za katerega izberite izkušenega strokovnjaka.