Estetika laži – lažne obljube in nenaravni rezultati

V svetu estetske medicine, kjer se srečata lepota in grajenje na sebi, se vedno bolj izkazuje potreba po razbijanju napačnih predstav in mišljen, ki so globoko zakoreninjene na tem področju.

By Matija November 23, 2024

V svetu estetske medicine, kjer se srečata lepota in grajenje na sebi, se vedno bolj izkazuje potreba po razbijanju napačnih predstav in mišljen, ki so globoko zakoreninjene na tem področju. Moj pogled na področje estetske medicine se dotakne vsakodnevnih praks, prepričanj in tržnih strategij, ki vladajo v prostoru (nekirurške) estetske medicine. Za potencialne paciente na tem področju predstavim perspektivo, ki spodbuja sprejemanje odločitev na podlagi informacij, razumevanje možnosti znotraj estetske medicine in prizadevanje za naravno izboljšavo izgleda.

Vpliv farmacevtskih podjetji

Ker je estetska medicina zelo mlada veda, se pogosto pozabi, da je to vseeno področje znotraj medicine, kjer v prvi vrsti velja medicinska etika.

Nad estetsko medicino imajo velik monopol farmacevtska podjetja, ki hkrati kreirajo smernice in ponujajo produkte za samo področje. Če smo čisto iskreni je pozitiven doprinos farmacevtskih podjetji ogromen, saj v veliki meri financirajo raziskovalno dejavnost, skrbijo za podporo estetikom in nudijo možnosti izobraževanj. Kljub temu, pa je to dvorezen meč, saj prihaja do jasnega konflikta interesov.

Farmacevtska podjetja po eni strani kreirajo smernice in trende znotraj estetske medicine, po drugi strani pa znotraj estetske medicine ponujajo produkte – nastane konflikt interesov.


Obstajajo stvari, ki jih lahko farmacevtskim podjetjem na področje nekirurške estetike očitamo.

Dermalna polnila – rešitev za vse?

V prvi vrsti velja izpostaviti zakoreninjeno idejo, da so dermalna polnila rešitev za vse tegobe v povezavi s staranjem obraza. Proizvajalci dermalnih polnil z vsemi napori promovirajo idejo, da je staranje obraza posledica volumske izgube. To sicer do neke mere drži, vendar je proces staranja bistveno kompleksnejši. Z leti se starajo vse plasti obraza od kože, ki izgublja na elastičnosti in sijaju, maščobnih blazinic, ki izgubljajo volumen ali pa se pod vplivom gravitacije povesijo, do mišic in tudi kosti, ki izgubljajo obliko in volumen.

Iz tega naslova imajo dermalna polnila res ključno vlogo pri nadomeščanju volumna, ne morejo pa povešenega tkiva dvigniti in nadomestiti ohlapnosti kože – ne glede na vbrizgano količino. Z dodajanjem dodatne teže in neprimerne količine polnila se postopek povešanja še pospeši.

Pogosto je 1mL hialuronskega polnila prikazan kot 1/5 čajne žličke. To izven telesa sicer drži, vendar ima hialuronska kislina izjemno zmožnost vezave vode. Tako 1mL vbrizganega polnila v resnici v telesu ne predstavlja le 1/5 čajne žličke ampak veliko več, kar potrdi tudi slikanje z MR, ki prikaže, da se 1mL polnila volumsko v tkivu razširi.

Ideja, da lahko z 3-5mL izjemno pomladimo obraz je s strani farmacevtskih podjetji zaničevana in se ji celo posmehujejo. Za polni »liquid facelift« pogosto svetujejo po 10mL in celo do 20mL.

To je nevarno iz vsaj treh vidikov:

 • Dermalna polnila imajo zelo omejen učinek dviga – »lifta«
 • Že povešenemu tkivu dodajo težo in povzročijo dodatno povešanje
 • V telesu lahko ostanejo tudi do 10 let ali več

Dermalna polnila hialuronske kisline so mehki geli konsistence želeja. Z vbrizgavanjem v tkiva imajo volumski učinek in učinek hidracije, nikakor pa ne morejo dvigovati težkih tkiv (maščobe, mišičja in kože), ki ležijo nad njim.

Tako 1mL vbrizganega polnila v resnici v telesu ne predstavlja le 1/5 čajne žličke ampak veliko več, kar potrdi tudi slikanje z MR, ki prikaže, da se 1mL polnila volumsko v tkivu razširi.

Estetski učinek polnil traja od cca. 6 mesecev pri najbolj finih gelih do 2 let ali več pri robustnih gelih. Kljub temu pa telo dermalnih polnil popolnoma ne razgradi. V obrazu se tako kopičijo še leta po vbrizgavanju. Z prekomernim in prepogostim dodajanjem ustvarimo izgled težkega, utrujenega in povešenega obraza (ang: »pillow face«).

Ustnice in “naravni” rezultati

Drugo področje, kjer postane vpliv farmacevtskih podjetij izrazito očiten, je področje terapije  ustnic. Trend prekomerno napolnjenih, voluminoznih ustnic je na socialnih omrežjih predstavljen kot ideal. Pri tem se na ustnicah ustvari nenaravna stopnička, naravni »prstni odtis« ustnic se zabriše in zravna. Skrb vzbujajoče je to, da takšne nenaravne rezultate proizvajalci uporabljajo v promocijskih materialih, hkrati pa jih oglašujejo kot »naravne«.

Prepolnjene ustnice ob nenaravnem izgledu ovirajo normalno funkcijo. Pacientke imajo težave z uporabo slamic, izgovorjavo določenih besed, smejanjem in poljubljanjem.

Slika je last dr. Harrisa, mentorja, učitelja, umetnika in vizionarja naravnih rezultatov v estetski medicini.

IG:@drharrisclinic

Prekomerno polnjenje ustnic, uporaba trenda »ruskih ustnic«, ki ne spoštuje naravne anatomije, povzroči zloglasni videz “račjega obraza”. Ker so ustnice anatomsko omejen prostor obstaja maksimalna količina polnila, ki ga lahko sprejmejo in zadržijo – to je po študijah z ultrazvokom do cca 0.5mL. Višek se širi v beli del ustnice, kar vodi v videz račjih ustnic.

Skrb vzbujajoče je to, da takšne nenaravne rezultate proizvajalci uporabljajo v promocijskih materialih, hkrati pa jih oglašujejo kot »naravne«.

S prekomernim polnjenjem ustnic in uničevanjem edinstvenosti z »one size fits all« pristopom se oddaljimo od edinstvene estetike posameznika.

Iskanje in dodajanje volumna naj bo previdno potovanje, ki ga vodi temeljito razumevanje harmonije obraza in poznavanje anatomskih mej.

Informiranjo odločanje

V svetu, kjer se videz pogosto enači z uspehom in srečo, je ključnega pomena, da se zavedamo, da so estetske izboljšave le delček veliko večje sestavljanke.

Čeprav lahko estetski posegi nudijo izjemne izboljšave, niso univerzalna rešitev, niti nadomestilo za zdrav življenjski slog ali resnično samosprejemanje.

Poiščite izvajalce, ki niso le izurjeni estetiki, ampak tudi sočutni posamezniki, ki jim je resnično mar za vaše želene rezultate.

Opolnomočenje pacientov je v informiranem odločanju – v postopku, v katerem pacient prejme legitimne informacije na podlagi katerih lahko izbere najboljšo možnost zdravljenja. V dobi socialnih omrežjih, kjer vladajo obdelane slike »prej in potem«, ki morda ne odražajo resničnosti, je k tem slikam nujno pristopiti s kritičnim očesom.

Če se osredotočim na zgornji primer ustnic, pogosto vidimo, da so ustnice pred posegom slikane brez glosa/ličil po posegu pa z glosom oz. ličili. Posamezne slike so obrnjene na glavo, da prikrijejo nenaraven videz.

Primer tipične prezentacije “ruskih ustnic”. Slika v nenaravnem položaju, obrnjena na glavo. Ob tem je rob dodatno poudarjen z ličili.

Vir: IG @drharrisclinic

Pri slikah ustnic je pomembno tudi kakšen je rezultat 3 tedne, 3 mesece po terapiji. Takoj po vbrizgavanju je hialurinski gel možno oblikovati, ko pa se vgradi v tkivo pa vedno zavzame svojo obliko.

Primer ustnic takoj po posegu in po 3 mesecih. Po treh mesecih vidimo prehod polnila iz rdečega dela ustnice v beli del ustnice in povzročitev “račjih ustnic.” Dermalna polnila so geli, ki vedno uberejo pot najmanjšega upora. Ne držijo svoje ostre oblike, pri tem tudi “lepljenje” ustnic in podobne strategije ne pomagajo.

Vir: IG @drharrisclinic

Zanašanje samo na te slike lahko povzroči nerealna pričakovanja.

Če se odločate za estetski poseg se pozanimajte o tehniki vbrizgavanja, o izobrazbi, o izkušnjah, o številu posegov… Raziščite kvalifikacije estetika, ki opravlja storitev. Ali se ukvarjajo z drugo dejavnostjo (zobozdravstvo, kirurgija, dermatologija…), ki so ji samo dodali “vikend tečaj” terapije proti gubam in specifičen tretma s hialuronsko kislino (npr: botoks + polnila ustnic) ali opravljajo širok nabor vbrizgavanja polnil? Ali so vešči uporabe mikrokanile? Ali so izobraženi za primere reševanja zapletov? Ali so odkriti glede možnih omejitev posegov in tveganj? Ali pred posegom opravijo temeljit posvet, ki upošteva vaše edinstvene značilnosti in cilje?

Zdravnik, ki ceni transparentnost in komunikacijo, je tisti, ki daje prednost vašim najboljšim interesom.

Omejitve nekirurške estetike

Priča smo neverjetni rasti nekirurške estetike. Nekirurški posegi so prehiteli kirurške posege, to pa ne pomeni, da jih lahko nadomestijo. Še eden iz med mitov, ki ga lahko očitamo farmacevtski industriji je namreč ta, da lahko nekirurška estetika nadomesti estetsko kirurgijo oz. pričara enake rezultate brez dolgotrajnega okrevanja po operaciji.

Temeljni nesporazum je v prepričanju, da lahko dermalna polnila nadomestijo kirurške posege, kot je lifting obraza. Čeprav lahko s polnili dosežemo pomladitev in izboljšanj izgled obraza, nimajo učinkov kirurškega posega, ki odpravi povešeno in ohlapno kožo.

EDINA rešitev za povešeno in ohlapno tkivo, ki ga dvigne in učvrsti je še vedno kirurški dvig.

Drugo področje, kjer so učinki nekirurške estetike (preveč) opevani, je uporaba dermalnih polnil za zdravljenje podočnjakov. Le izjemoma, so posamezniki primerni za terapijo podočnjakov s polnili. Pri večini pa žal terapija ne daje dobrih rezultatov, tveganja pa odtehtajo željene koristi. Velik problem predstavlja napačen nivo vbrizgavanja, predvsem pa nevarnost otekanja in »zabuhlosti« območja okoli oči po terapiji podočnjakov s polnili.

Kompleksnost območja, kjer se srečata tanka koža spodnje veke in robustna koža lic. Na sliki vidimo prekomerno rabo polnil, ki ovirajo limfni odtok in povzročajo otekanje. Stanje je ponavadi najslabše ob jutrih.

Na tem področju velik preboj trenutno dosega terapija s polinukleotidi, ki jo bomo premierno v Sloveniji ponudili v naši kliniki! Več o tem v enem iz med naslednjih člankov.

Pozitivni vidiki estetske medicine

Kljub temu, da sem se v tem članku osredotočil na »temno stran« estetske medicine, sem še vedno mnenja, da je to čudovito področje medicine, ki lahko v dobri izvedbi pravemu pacientu spremeni življenje.

Moč naravnih in ne očitnih estetskih izboljšav ni le v vizualnih spremembah, ampak tudi v psihološkem in čustvenem izboljšanju, ki ga lahko ponudijo. Dobro počutje v lastni koži lahko je pot do večje samozavesti in pozitivne samopodobe.

V želji po izboljšanju videza naj ne bo sramote! – gre za dokaz prirojene človeške želje po rasti, samo izražanju in samo aktualizaciji.

V želji po izboljšanju videza naj ne bo sramote – gre za dokaz prirojene človeške želje po rasti, samo izražanju in samo aktualizaciji.

Nikomur ne opravičujte svoje odločitve za estetski poseg!

Estetska medicina je lahko dragoceno orodje za rast in izboljšanje samopodobe, če se je lotimo z ozaveščenim načinom razmišljanja.

V nasprotju s splošnim prepričanjem, pri estetski medicini ne gre za spreminjanje lastne identitete, temveč za poudarjanje in krepitev lastne in edinstvene lepote. V večini, ljudje ne želijo iz svoje kože, ampak se želijo predstaviti v pozitivni luči, v kateri se sami dojemajo.

V kombinaciji s celostnim pristopom k dobremu počutju, vključno z zdravim načinom življenja in sprejemanjem samega sebe, so lahko estetske izboljšave harmoničen sestavni del doživljenjske filozofije rasti.

V večini, ljudje ne želijo iz svoje kože, ampak se želijo predstaviti v pozitivni luči, v kateri se sami dojemajo.

Zaključek

 • Strokovnjaki estetske medicine znanje vsaj deloma prejemajo od ponudnikov materialov. Le-ti pogosto promovirajo pristop “more is more”, ki je lahko za paciente škodljiv.
 • Dermalna polnila lahko navidezno pomladijo in preoblikujejo obraz, ter mu vrnejo polnost in svežino.
 • Če potrebuješ več kot 5mL polnila – dobro razmisli o kirurških opcijah, nekirurške rešitve morda niso zate.
 • Ustnice lahko, brez da se polnilo širi, sprejmejo maksimalno 0.5mL – 0.7mL polnila.
 • Prepolnjene ustnice izgubijo funkcijo.
 • Pravi “lifting” z dermalnimi polnili ne obstaja – potrebna je operacija, ki učvrsti vse plasti obraza v višji legi in odstrani ohlapnost in povešenost – na mestu je delo estetskega kirurga.
 • Velika večina pacientov NI primernih kandidatov za korekcijo podočnjakov z dermalnimi polnili.
 • Pri estetski medicini ne gre za spreminjanje lastne identitete, temveč za poudarjanje in krepitev lastne in edinstvene lepote.