Strah pred bolečino pri dermalnih polnilih: razlaga, možnosti in nasveti

Ali razmišljate o dermalnih polnilih, s katerimi bi poudarili svojo naravno lepoto in povečali samozavest, vendar vas skrbi bolečina, povezana s posegom?

By Matija November 23, 2024

Ali razmišljate o dermalnih polnilih, s katerimi bi poudarili svojo naravno lepoto in povečali samozavest, vendar vas skrbi bolečina, povezana s posegom? Strah pred bolečino je pogosta skrb mnogih pacientov in pomembno je, da se z njim soočimo, da zagotovimo pozitivno in uspešno izkušnjo. V tem blogu bomo raziskali stopnjo bolečine, povezano z dermalnimi polnili, jo primerjali z drugimi vsakodnevnimi opravili in preučili možnosti za anestezijo in omrtvičenje pred injiciranjem.

Stopnja bolečine dermalnih polnil
Raven bolečine med postopkom vbrizgavanja dermalnega polnila in po njem se lahko razlikuje glede na več dejavnikov. Mesto injiciranja, vrsta uporabljenega polnila in pacientova toleranca bolečine lahko prispevajo k stopnji nelagodja.

– Mesto injiciranja: ustnice, brada, sence (bolj boleče), ličnice, čeljust, gube med nosom in ustnicami, ter ustnicami in brado (manj boleče)

– Vrsta polnila: vsa polnila, ki jih uporabljamo temeljijo na hialuronski kislini in vsebujejo lidokain (lokalni anestetik) – polnila brez lidokaina povzročijo več nelagodja.

– Pacientova toleranca – bolečina je subjektivna zaznava, zato sta sproščeno okolje in občutek varnosti v »rokah« zdravnika, odlično sredstvo za zmanjšanje bolečine

Spomnimo se mlade pacientke s strahom pred zbadanjem, ki je ob zbodljajih celo večkrat izgubila zavest. To se ji je ponovilo večkrat pri obisku zobozdravnika in pri laboratorijskem odvzemu krvi. Zaradi strahu je pred tretmajem skupno oklevala več kot 1 leto in obiskala tri cenjene slovenske estetske klinike. Nekje je niso jemali resno, drugo je zaradi strahu niso želeli obravnavati.

Ker se je pri nas počutila sproščeno in je zdravniku 100% zaupala, je skupno 13 zbodljajev terapije proti gubicam prenesla popolnoma brez težav, izgube zavesti in brez večjega nelagodja.

Pomembno je vedeti, da je bolečina, povezana z dermalnimi polnili, običajno blaga do zmerna in je kratkotrajna ter traja le nekaj sekund. Ker uporabljamo polnila z lokalnim anestetikom, je po navadi boleč samo prvi zbodljaj, dokler anestetik ne začne učinkovati.

Da bi to stopnjo bolečine postavili v perspektivo, jo je koristno primerjati z drugimi običajnimi dnevnimi aktivnostmi. V primerjavi s tetoviranjem, puljenjem obrvi ali voskanjem je bolečina, povezana z dermalnimi polnili, relativno blaga. Pogosto jo pacienti opisujejo kot zbodljaj pri piku komarja.

Možnosti za anestezijo in omrtvičenje
Da bi zmanjšali morebitno nelagodje med vbrizgavanjem dermalnih polnil, imajo pacienti na voljo več možnosti za anestezijo in omrtvičenje. Terapija z ledom, terapija z anestetično kremo ali »živčni blok« – to je omrtvičenje, ki ga prejmete tudi pri zobozdravniku, so različne možnosti za zmanjšanje nelagodja.

Pomembno je, da izberete usposobljenega in izkušenega zdravnika, ki vas lahko vodi skozi postopek vbrizgavanja in določi, katere možnosti anestezije so najbolj primerne za vaše konkretne potrebe.

V veliki večini primerov posebni ukrepi niso potrebni, se pa pri tretmaju ustnic odločimo za anestetično kremo, ki ne invazivno omrtvi ustnice in s tem zmanjša nelagodje pri vbrizgavanju.

Nasveti za zmanjšanje bolečine in neugodja
Poleg možnosti anestezije obstaja tudi več nasvetov in predlogov za zmanjšanje bolečine in neugodja med posegom in po njem. Ti nasveti vključujejo:

● Uporaba ledenih obkladkov na tretirano območje za zmanjšanje otekline in neugodja (pred in po posegu)

● Izogibanje nekaterim zdravilom, ki lahko povečajo tveganje za modrice (NSAID, aspirin)

● Upoštevanje navodil za naknadno nego, ki jih je dal zdravnik, kot je izogibanje naporni vadbi in izogibanje nekaterim vrstam izdelkov za nego kože

Pomembno je, da ste iskreni in odkriti z zdravnikom glede kakršnih koli pomislekov ali strahov, povezanih z bolečino. S tem lahko zagotovi prilagojena priporočila in podporo ali pa vas usmeri k manj invazivnim tretmajem.

Zaključek
Strah pred bolečino povezano z dermalnimi polnili, je pogosta skrb mnogih pacientov.

Stopnja bolečine je običajno blaga do zmerna in kratkotrajna ter jo je mogoče obvladati z različnimi tehnikami anestezije.

Z upoštevanjem nasvetov in predlogov zdravnika lahko pacienti zmanjšajo nelagodje in si zagotovijo pozitivno izkušnjo.

Če razmišljate o dermalnih polnilih, ne dovolite, da bi vas strah pred bolečino odvrnil od izboljšanja vaše naravne lepote.